01 April 2009

Era 80' & 90' an

Mereka yang lahir dalam era 80 dan 90 an pasti ingat benda-benda ni

Masa sekolah rendah dulu
- Kat sekolah selalu datang salesman jual buku cerita...
- Hari ni bagi list, esok bawak duit
- Beli walaupun cerita dalam buku tu dah tau
- Salesman susu pun cam tu gak

- Kat library semua budak dok sebok baca buku
- Tapi tengok gambar je
- Bila ada program NILAM, semua sebok pinjam buku

- RMT kat sekolah makanannye tak best
- Tapi yang berduit pun join makan RMT, err tak faham

- Main lawan pemadam.
- tapi sayang nak guna pemadam walaupun itu fungsi dia
- Guna pembaris bergerigi yang ada air dan berkilat kat dalam dia

- Cikgu guna pembaris kayu panjang warna kuning
- ada pemegang kat tengah-tengah
- tapi tak pernah nampak cikgu pegang pon kat situ
- Bulu ayam pula jadi ramping sebab sering dijadikan rotan

- Time pendidikan seni, lukis semua boleh
- Tapi time kaler, semua hampeh belake

- Balik sekolah beli aiskrim pong
- Jojo, Tora dan Dendang
- beli semata-mata mahukan mainannya
- Coklah bulat-bulat tu x makan pon

- Time cuti dok depan TV pagi2 lagi walaupun x mandi
- Tengok Ultraman, Looney Toons dan segala kartun
- Power Rangers, Suria Baja Hitam, Gaban dan Doraemon

- Bosan pulak main game kontra tak pun pacman
- Game TV pakai tape
- Game brick bata pun ada

Inilah zaman teman budak-budak dulu, apa pun tak tahu kecuali main dan main lagi. Apa-apa pun kita boleh berubah, cuma satu yang kita tidak boleh ubah yakni dari mana asal kita datang.

13 comments:

budak zaman dulu said...

bdk2 zman skg dh advance...
xdknya nak main cm kita...
hu3..

dari tanah kita dicipta...
ke tanah jgk kita kembali

CIVIC Power said...

To Budak Zaman Dulu

Itule.. zaman da brubah dunia da maju

@mEL!A said...

kak amy suke tgk thunder thunder thunder cat...hehehe..

CIVIC Power said...

To Amelia

Amboi kak, tak sedo diri ropenye yee

fahana_ann said...

main tengteng..galah panjang dgn ayah sedare,sepupu,batu sremban dalam kelas(kat belakang),berlari nak tekan locen mase sekolah agama..bawa bekal makan same2..hikhik..seronk plak mnyingkap zaman mude dulu..huhu

CIVIC Power said...

To Farhana_ann

Tu le yong, sedor le kite da mula nak tua nie..
Ohok2x (bunyi batuk)

orangbukit said...

Akak dulu balik sekolah, beli ais kepal kat kedai cina, dua kaler (oren & merah)..zaman dulu jahil..kat kedai cina pun belasah..

IMAHoNeY said...

best gak mengimbau kenangan lalu... teringat masa dulu suke buh kapur blackboard kat kasut, kononnya ble jd putih...huhu.

CIVIC Power said...

To Orang Bukit

X pe la kak, tu pun kire pengalaman gak tu.. Hahaha

CIVIC Power said...

To ImaHoney

Ngape mike buat rope itu..
Teman kapur sekali seminggu aje..
Klu kasut itam tu biase le..
Itu pun time kasut tengah baru..
Da mule nak buruk.. nak kapur
sebulan sekali pun da payah da..

melayuangkat said...

Asslamualaikum anaku,

SEGALAnya berubah mengikut ketetapannyakan?

Doa Mak Cik pada pagi Jumaat buat kamu:

Semoga Anaku berjaya dalam apa juga bidangnya dan semua dia akan terus berubah kepada kebaikan dan kejayaan yang berganda dunia dan akhiratnya. Amin!

CIVIC Power said...

To Melayu Angkat

Puan buat teman terharu,
Terima Kasih puan,
Teman mendoakan agar puan sentiasa
sihat dan ceria disamping keluarga
Dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki.
Amin yarabbal alamin

.fatin nabila. said...

time budak² sy,. 1995, ada lg style cmni.
igt lg mknn rmt kt sek sy, yg dpt, semua org bukan susah..
rindu sek, jd budak, ada mslh, dpt mkn aiskrim pon ley jd heppy dh..